PM ANWAR TERIMA KUNJUNGAN PENGASAS BERSAMA GRAB, BINCANG POTENSI PELABURAN DI MALAYSIA

KUALA LUMPUR, 28 Feb (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menerima kunjungan hormat Pengasas Bersama Ketua Pegawai Eksekutif Grab Holdings Inc, Anthony Tan.

Anwar berkata semasa pertemuan tersebut, beliau telah dibentangkan mengenai potensi pelaburan oleh Grab di Malaysia.

“Ini terkait dengan perniagaan seperti Grab dan Jaya Grocer.

“Selain itu, pengoperasian GX Bank (di Malaysia) dijangka melibatkan pelaburan sebanyak RM1.5 bilion untuk tempoh lima tahun akan datang,” kata Anwar menerusi hantaran di laman sosial Facebook beliau, hari ini

GX Bank Bhd merupakan bank digital di Malaysia yang dibentuk menerusi usaha sama antara Grab Holdings Ltd dan Singapore Telecommunications Ltd (Singtel).

Selain itu, kata beliau, pertemuan tersebut turut membincangkan bagaimana Grab dapat berkembang dengan model perniagaan yang dapat membantu masyarakat dan perniagaan Malaysia meningkatkan peluang menjana pendapatan.

“Semoga kecekalan saudara Anthony akan menjadi pendorong kepada anak-anak Malaysia lain terutamanya yang berminat menceburi bidang keusahawan teknologi,” kata Anwar.

Tan merupakan usahawan kelahiran Malaysia yang berjaya mengasaskan syarikat teknologi yang disenaraikan di Bursa Saham Nasdaq,  Amerika Syarikat.

Grab kini mempunyai modal pasaran sebanyak US$12.34 bilion (1US=RM4.75).

— BERNAMA

Similar Posts:

Share:
Tatal ke atas
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.