RM500,000 DIBERI KEPADA ISM BAGI PENYELIDIKAN PERKASA WANITA – PM ANWAR

BERITA TERKINI

 

KUALA LUMPUR, 8 Mac – Perdana  Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju memberikan peruntukan permulaan sebanyak RM500,000 kepada Institut Sosial Malaysia (ISM) di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Beliau berkata ia bagi membolehkan usaha penyelidikan dilakukan untuk memperkasa golongan wanita di negara ini.

“Ada bidang baharu untuk penyelidikan dan hakikatnya untuk golongan wanita, kaum ibu dan anak-anak mereka, saya rasa amalan atau program rutin atau umum dalam sistem birokrat ini mungkin tidak dapat melaksanakan tugas khas itu.

“Oleh sebab itu, kementerian ini seolah-olah mencadangkan bahawa kita tidak semestinya mempunyai bahagian yang berbeza tetapi beberapa pegawai penyelidik yang bekerja di pusat akademik dan universiti tempatan atau pertubuhan antarabangsa untuk membuat rancangan atau penyelidikan yang memberi kesan kepada wanita…dan kita boleh tambah (peruntukan) nanti jika kita dapati kajian itu bermanfaat,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Hari Wanita Antarabangsa 2023 di sini hari ini.

Selain itu, Anwar turut meluluskan peruntukan permulaan sebanyak RM1 juta bagi Tabung KASIH Rahmah Wanita di bawah KPWKM yang diwujudkan bagi membantu golongan wanita dalam keadaan terdesak seperti mangsa keganasan rumah tangga dan wanita yang diabai ahli keluarga.

Turut hadir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri, Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek serta isteri Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sementara itu, Nancy dalam sidang media menzahirkan penghargaan kepada Perdana Menteri atas kelulusan peruntukan berkenaan yang antara lain akan memberi fokus penyelidikan berkaitan isu keganasan rumah tangga dan isu gangguan seksual. 

“Kami sebenarnya memohon untuk Women Centre of Excellence tetapi Perdana Menteri menyarankan kami, beliau luluskan dahulu (usaha penyelidikan) di bawah ISM itu untuk mulakan penyelidikan dan lihat ke mana kami boleh pergi seterusnya,” katanya.

— BERNAMA

Similar Posts:

Share:
Tatal ke atas
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.