PM GUNA BEG FAIL SONGKET SARAWAK BAWA DOKUMEN BELANJAWAN 2023

BERITA TERKINI

 

PUTRAJAYA, 23 Feb (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka menggunakan beg fail dengan corak tenunan songket Sarawak untuk membawa dokumen Belanjawan 2023 yang akan dibentang di Parlimen esok.  

Beg berwarna hitam itu dipamerkan oleh Anwar, yang juga Menteri Kewangan, ketika beliau meluangkan masa meninjau persiapan terakhir Belanjawan 2023 di Kementerian Kewangan di sini hari ini. 

Anwar, yang tiba pada kira-kira 3.30 petang, disambut oleh dua Timbalan Menteri Kewangan iaitu Datuk Seri Ahmad Maslan dan Steven Sim Chee Keong serta Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Dasar) Datuk Johan Mahmood Merican. 

Semasa tinjauan kira-kira 30 minit itu, Perdana Menteri turut beramah mesra dengan kakitangan yang terlibat dalam penyediaan Belanjawan 2023 di Dewan Galeri di lobi Kementerian Kewangan sebelum melawat Bilik Operasi Cukai dan Bilik Operasi Belanjawan 2023 di Aras 10 serta menandatangani dokumen berkaitan. 

Beliau sebelum ini dilaporkan berkata Belanjawan 2023 akan mengambil kira cabaran ekonomi semasa dan pada masa sama, memacu pertumbuhan ekonomi negara di samping menarik pelaburan.

Katanya kerajaan juga mengambil kira daya saing negara, kepantasan kelulusan perniagaan serta beberapa inisiatif baharu termasuk pendigitalan dan penggunaan mampan selain pengeluaran sumber asli dalam proses hiliran dalam Belanjawan 2023.

Perdana Menteri akan membentangkan Belanjawan 2023 pada 4 petang esok di Parlimen. 

— BERNAMA

Similar Posts:

Share:
Tatal ke atas
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.