PM ANWAR TERIMA KUNJUNGAN MENTERI LUAR AUSTRALIA

BERITA TERKINI

 

KUALA LUMPUR, 27 Feb (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menerima kunjungan hormat Menteri Luar Negeri Australia Senator Penny Wong di Putrajaya.

Anwar berkata pada pertemuan itu mereka berbincang mengenai isu-isu yang melibatkan kepentingan bersama termasuk kerjasama ekonomi, dasar luar dan perkembangan serantau.

“Australia merupakan salah satu rakan rapat dan penting bagi Malaysia. Senator Wong juga menyampaikan salam daripada PM Albanese (Perdana Menteri Australia Anthony Albanese) dan menjemput saya untuk menghadiri Mesyuarat Pemimpin Tahunan Malaysia-Australia di bawah pelaksanaan CSP (Perkongsian Strategik Komprehensif) di Australia pada tahun ini,” katanya menerusi catatan di Twitter.

Wisma Putra dalam kenyataan menyebut Malaysia dan Australia mempunyai kerjasama erat dalam pelbagai sektor termasuk pertahanan, sains dan teknologi, pendidikan, memerangi keganasan, perdagangan dan pelaburan.

Jumlah dagangan dua hala antara kedua-dua negara pada 2022 meningkat dengan ketara sebanyak 55.4 peratus kepada RM88.65 bilion (US$20.05 bilion), menjadikan Australia sebagai rakan dagang ke-10 terbesar di peringkat global bagi Malaysia.

— BERNAMA

Similar Posts:

Share:
Tatal ke atas
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.