KEHADIRAN PM KE JOHOR DIHARAP TINGKATKAN HUBUNGAN KERAJAAN PERSEKUTUAN, NEGERI

BANGI, 17 Mac — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mencuba sendiri Menu Rahmah yang diperkenalkan di institusi pengajian tinggi ketika singgah makan tengah hari di Kafeteria Randau Rasa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini.

Singgah makan tengah hari sambil beramah mesra dengan masyarakat sebelum menunaikan solat Jumaat di masjid berhampiran adalah rutin mingguan PM Anwar sejak dilantik sebagai Perdana Menteri pada 24 November lepas.

Pada kesempatan itu, PM Anwar dilihat mencuba beberapa Menu Siswa Rahmah yang disediakan antaranya ikan keli sambal, sayur dan ikan goreng.

Selain wakil pelajar, Perdana Menteri turut ditemani Naib Canselor UKM Prof Datuk Dr Mohd Ekhwan Toriman serta barisan kepimpinan tertinggi dan pengurusan universiti.

Menu Siswa Rahmah adalah inisitiaf Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang ditawarkan pada harga serendah RM3.50 dan sehingga kini sebanyak 20 universiti awam (UA) seluruh negara serta politeknik telah menawarkan menu tersebut sekali gus memberi manfaat kepada kira-kira 320,000 pelajar UA daripada kumpulan keluarga B40.

Selesai menjamu selera, PM Anwar kemudiannya menyertai warga UKM menunaikan solat Jumaat di Masjid Universiti Kebangsaan Malaysia yang terletak kira-kira 500 meter dari Kafeteria Randau Rasa.

— BERNAMA

JOHOR BAHRU, 30 Dis (Bernama) — Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk lawatan kerja kali pertama ke Johor selepas dilantik jawatan itu, diharap dapat meningkatkan lagi hubungan kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri.

Timbalan Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Akmal Nasrullah Mohd Nasir berkata lawatan perdana menteri disambut oleh Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi dan Setiausaha Kerajaan Negeri Tan Sri Azmi Rohani.

Perdana Menteri juga diberi sambutan meriah dengan kehadiran kira-kira 3,000 masyarakat di Masjid Kampung Melayu Majidee ketika solat Jumaat, kata Ahli Parlimen Johor Bahru itu kepada pemberita selepas solat Jumaat di masjid berkenaan, di sini, hari ini.

“Beliau memang maklum kepada saya untuk aturkan, kalau sempat untuk solat Jumaat dan dalam banyak masjid, Masjid Kampung Melayu Majidee dipilih kerana ada sejarah dan nostalgia Datuk Seri Anwar Ibrahim merasmikan (pecah tanah bangunan baharu masjid itu) pada 1995.

“Saya juga berterima kasih kepada Menteri Besar (Johor) kerana sama-sama menyambut kehadiran Perdana Menteri, dengan harapan supaya hubungan pusat dan negeri Johor dapat dipertingkatkan,” katanya.

Ketika ditanya mengenai perkara yang sempat dibincangkan ketika bersama Anwar, beliau berkata isu banjir di Johor merupakan antara perkara yang dibangkitkan ketika bertemu Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu.

“Saya sempat mengangkat permasalahan isu banjir ini, dan sememangnya komitmen kerajaan pusat seperti banjir di Segamat memang kami akan teruskan.

“Cuma perincian itu akan menyusul, begitu juga isu berkaitan banjir kilat di bandar raya Johor Bahru,” kata beliau yang juga Pengarah Strategi PKR.

Terdahulu, perdana menteri meluangkan masa kira-kira setengah jam untuk menikmati sajian tengah hari bersama masyarakat dan pemimpin tempatan di Restoran Murtabak Kampung Melayu Azo 96.
— BERNAMA

Similar Posts:

Share:
Tatal ke atas
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.