ANWAR HADIR PROGRAM MUNAJAT AMBANG TAHUN BAHARU 2023

BANGI, 17 Mac — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mencuba sendiri Menu Rahmah yang diperkenalkan di institusi pengajian tinggi ketika singgah makan tengah hari di Kafeteria Randau Rasa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini.

Singgah makan tengah hari sambil beramah mesra dengan masyarakat sebelum menunaikan solat Jumaat di masjid berhampiran adalah rutin mingguan PM Anwar sejak dilantik sebagai Perdana Menteri pada 24 November lepas.

Pada kesempatan itu, PM Anwar dilihat mencuba beberapa Menu Siswa Rahmah yang disediakan antaranya ikan keli sambal, sayur dan ikan goreng.

Selain wakil pelajar, Perdana Menteri turut ditemani Naib Canselor UKM Prof Datuk Dr Mohd Ekhwan Toriman serta barisan kepimpinan tertinggi dan pengurusan universiti.

Menu Siswa Rahmah adalah inisitiaf Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang ditawarkan pada harga serendah RM3.50 dan sehingga kini sebanyak 20 universiti awam (UA) seluruh negara serta politeknik telah menawarkan menu tersebut sekali gus memberi manfaat kepada kira-kira 320,000 pelajar UA daripada kumpulan keluarga B40.

Selesai menjamu selera, PM Anwar kemudiannya menyertai warga UKM menunaikan solat Jumaat di Masjid Universiti Kebangsaan Malaysia yang terletak kira-kira 500 meter dari Kafeteria Randau Rasa.

— BERNAMA

PUTRAJAYA, 31 Dis (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini menyertai lebih 2,000 jemaah di Masjid Putra di sini untuk menunaikan solat hajat dan bacaan Yasin sempena program Munajat Ambang Tahun Baharu 2023.

Beliau yang berbaju Melayu tiba di masjid berkenaan kira-kira pukul 6.21 petang diiringi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Mohd Na’im Mokhtar sempat menjamu selera bersama jemaah yang hadir sebelum menunaikan solat Maghrib berjemaah.

Turut serta Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan beberapa menteri Kabinet antaranya Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail serta Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Solat Maghrib dan solat hajat diimamkan oleh Imam Besar Masjid Putra Salahuddin Ghozali, disusuli bacaan yasin dan doa selamat.
Anwar dijadual menyampaikan amanat khas pada 8 malam yang akan disiarkan secara langsung menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebelum menunaikan solat Isyak pada 8.30 malam.

Sebelum ini, Anwar mengumumkan sambutan Ambang Tahun Baharu 2023 di Dataran Merdeka yang sepatutnya diadakan malam ini, dibatalkan berikutan keadaan beberapa negeri dilanda musibah banjir selain bagi menghormati mangsa-mangsa yang terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Batang Kali, baru-baru ini.

— BERNAMA

Similar Posts:

Share:
Tatal ke atas
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.