Kerajaan tidak jual PLUS, tetapi kadar tol akan dikurangkan – PM

KUALA LUMPUR, 16 Jan — Kerajaan memutuskan untuk tidak menjual Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) Malaysia Bhd tetapi syarikat konsesi perlu mengurangkan kadar tol, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata PLUS, syarikat konsesi lebuh raya terbesar negara ini akan kekal bersama Khazanah Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Beliau berkata ia adalah keputusan terbaik selepas mempertimbangkan pandangan daripada banyak pihak termasuk Kabinet.

“Kita telah mengkaji semua tawaran yang dibuat oleh sektor swasta dan juga oleh Khazanah dan pada akhirnya kita memutuskan bahawa cara terbaik bukan untuk menjual PLUS kepada sesiapa tetapi untuk mengekalkannya dengan Khazanah dan KWSP,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kompleks An-Nur Balai di ibu pejabat Tenaga Nasional Bhd (TNB) di sini hari ini.

“Mereka perlu mengurangkan kadar tol sebanyak 18 peratus tetapi sila ingat bahawa 18 peratus ini ditetapkan pada kadar hari ini yang bermakna dalam masa 30 tahun kadar tol akan sangat rendah,” katanya kepada pemberita selepas

Khazanah memiliki kepentingan 51 peratus dalam PLUS manakala KWSP memegang baki 49 peratus.

Dr Mahathir berkata pengurangan 18 peratus akan bermula tahun ini tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Menjawab solan lain beliau berkata jumlah trafik pada tahun-tahun yang akan datang mungkin meningkat tetapi ini tidak mungkin berlaku untuk kuasa pembelian ringgit, yang bermaksud bahawa “apa yang mereka (pemegang konsesi) mendapat selepas itu tidak sebesar orang fikir mereka akan buat, “

“Kerana kita menetapkannya pada kadar sekarang, dan ia akan menjadi kadar rata, tolak 18 peratus. Ini bermakna walaupun trafik mungkin berkembang tetapi pendapatan tidak akan sebesar konsesi asal, “katanya.

Dr Mahathir berkata rakyat akan mendapat faedah dari segi kos yang lebih murah kerana pengurangan kadar tol.

— BERNAMA

Similar Posts:

247 total views, 1 views today

Share:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

three × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tatal ke atas