Teks Ucapan Sempena Majlis Perasmian Pembukaan Sukan Malaysia XX MSN 2022

TEKS UCAPAN
YAB DATO’ SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB PERDANA MENTERI

SEMPENA
MAJLIS UPACARA PERASMIAN PEMBUKAAN SUKAN MALAYSIA XX MSN 2022

17 SEPTEMBER 2022 | SABTU | 8.30 MALAM
DEWAN CANSELOR TUN ABDUL RAZAK, UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam Keluarga Malaysia.

1. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan keizinan-Nya, kita dapat bersama-sama pada majlis perasmian pembukaan Temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ke-20 Majlis Sukan Negara (MSN) 2022.

2. Terima kasih dan tahniah saya ucapkan kepada Jawatankuasa Pengelola yang bersungguh-sungguh memastikan SUKMA ke-20 ini dapat dianjurkan dengan sebaik mungkin.

3. Alhamdulillah, selepas tertangguh selama empat tahun, temasya yang penting untuk pembangunan sukan negara kembali diadakan. Ia akan menjadi medan persaingan yang hangat dalam kalangan atlet-atlet tempatan. Syabas Kementerian Belia dan Sukan serta MSN.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

4. Seperti semua sedia maklum, sukan amat dekat dengan hati saya kerana ia adalah instrumen terbaik untuk perpaduan Keluarga Malaysia.

5. Saya yakin bahawa kelahiran atlet yang cemerlang bermula dengan ahli keluarga yang memberikan sokongan kepada mereka. Kekuatan utama sukan ialah mencetuskan rasa kekitaan dan semangat sepasukan kukuh sebagai sebuah keluarga yang erat.

6. Pada Sukan Malaysia kali ini, anda semua – atlet-atlet dan barisan para pegawai – hadir sebagai sebuah keluarga daripada pasukan dan negeri yang sama, memburu matlamat yang juga sama.

7. Ini berterusan, apabila bintang-bintang yang bakal lahir daripada Sukan Malaysia kali ini, kemudiannya membawa Jalur Gemilang memburu gemilang di pentas antarabangsa, demi negara. Ketika itu, bintang-bintang ini adalah wakil kita semua, wakil Keluarga Malaysia!

8. Tahun ini sahaja kita sudah disuntik dengan rasa gembira dan bangga menerusi pencapaian hebat atlet-atlet negara di peringkat antarabangsa.

9. Kontinjen negara berjaya melepasi sasaran (39 Emas, 45 Perak dan 90 Gangsa) pada temasya Sukan SEA di Hanoi, Vietnam pada Mei lalu sebelum dituruti pencapaian membanggakan kontinjen Malaysia pada temasya Sukan Komanwel di Birmingham (7 Emas, 8 Perak dan 8 Gangsa) pada Julai lalu.

10. Lebih membanggakan, kita kini sudah memiliki juara dunia dalam sukan badminton selepas penantian sejak sekian lama.

11. Kejayaan Aaron Chia dan Soh Wooi Yik membuktikan anggota Keluarga Malaysia mampu menakluki persada dunia, menggentarkan lawan hebat untuk memahat pencapaian yang membanggakan seluruh negara.

12. Namun jangan sesekali kita leka, jangan kita mudah berpuas hati dengan apa yang sudah kita miliki. Semangat yang membara harus dan wajar kita teruskan, kerana masih banyak lagi halangan perlu diharungi, lebih banyak lagi rintangan perlu diatasi untuk kita meneruskan rentetan gemilang yang sudah dilakar.

13. Bangkitlah warga sukan negara. Jadikan pentas temasya Sukan Malaysia kali ini sebagai arena membuktikan kejaguhan, supaya yang terbaik akan diangkat membawa cabaran negara, dengan pentas Sukan SEA di Kemboja, tahun hadapan, sebagai aturan langkah pertama mencetus kehebatan di peringkat tertinggi.

14. Cerita kehebatan sebegitu mahu kita teruskan, kerana menanti tahun hadapan juga temasya Sukan Asia di Hangzhou sebagai platform persiapan terbaik untuk mengejar impian, emas sulung pada temasya Sukan Olimpik di Paris pada 2024 nanti.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

15. Kerajaan memberi jaminan akan terus meningkatkan kerancakkan arena sukan negara. Sokongan padu kepada Program Podium untuk merealisasikan kilauan emas Olimpik itu sudah ditunaikan, dengan peruntukan kewangan yang berjumlah RM240 juta menerusi Rancangan Malaysia Ke-12.

16. Oleh itu, atlet-atlet tidak perlu bimbang dan tumpuan perlu diberikan sepenuhnya untuk mengharumkan nama negara.

17. Kerajaan juga sentiasa menyokong usaha-usaha dan inisiatif-inisiatif untuk menganjurkan lebih banyak kejohanan dan pertandingan sukan bertaraf tinggi, bukan sahaja untuk menggalakkan perkembangan sektor industri sukan negara, tetapi menyediakan platform kompetitif bertaraf tinggi kepada atlet-atlet negara.

18. Itulah komitmen Kerajaan kepada arena sukan negara dan saya menyeru semua pihak, bermula dengan atlet-atlet muda yang bersaing di temasya Sukan Malaysia kali ini, untuk memanfaatkan setiap peluang yang menanti, demi kemajuan sukan negara.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

19. Saya ingin melahirkan rasa penghargaan khas kepada semua Kerajaan negeri dan persatuan-persatuan sukan di semua peringkat kerana memupuk serta mencambahkan perpaduan menerusi sukan.

20. Kita ketepikan sebarang perbezaan, tidak kira apa sekalipun, untuk bersatu hati meletakkan kejayaan bersama sebagai tonggak kepada Keluarga Malaysia.

21. Selamat berjuang dengan penuh semangat kesukanan. Manfaatkan peluang ini untuk memupuk semangat setiakawan sesama kita demi kesejahteraan negara Malaysia yang tercinta.

22. Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, saya dengan ini mengisytiharkan Temasya Sukan Malaysia ke-20 Majlis Sukan Negara Tahun 2022, dibuka dengan rasminya.

Sekian,

Wabillahi Taufik Wal Hidayah
Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Similar Posts:

Share:
Scroll to top
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.