Teks Ucapan Sempena Perasmian Simposium Keluarga Malaysia: Pencapaian Dan Harapan

TEKS UCAPAN
YAB DATO’ SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB
PERDANA MENTERI

SEMPENA

PERASMIAN SIMPOSIUM KELUARGA MALAYSIA:
PENCAPAIAN DAN HARAPAN

21 OGOS 2022 | AHAD | 10.00 PAGI
PUSAT KONVENSYEN PUTRAJAYA (PICC)


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
Salam Sejahtera dan Salam Keluarga Malaysia.

1. Alhamdullilah, bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan keizinan-Nya, kita dapat sama- sama berkumpul di dalam program Simposium Keluarga Malaysia: Pencapaian dan Harapan pada hari ini.

2. Penganjuran simposium ini tepat pada masanya kerana hari ini genap satu tahun pentadbiran Keluarga Malaysia yang bermula pada 21 Ogos 2021.

3. Saya mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri dalam suasana negara sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19 yang sedang mengganas hebat sehingga ia mencapai rekod sebanyak 24,599 kes harian dan mengakibatkan 393 kematian pada 26 Ogos 2021.

4. Hasil kerja keras semua pihak dan kejayaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) khususnya membolehkan Malaysia menjadi antara negara yang mencatatkan kadar vaksinasi terpantas, akhirnya kita memasuki Fasa Peralihan ke Endemik pada 1 April 2022.

5. Saya mewakili Kerajaan mengucapkan ribuan terima kasih kepada petugas-petugas kesihatan yang bertungkus-lumus menyelamatkan mangsa-mangsa Covid-19.

6. Sesungguhnya banyak sekali cerita kesedihan petugas- petugas kesihatan kita yang berkorban jiwa raga dan nyawa dalam menangani Covid-19.

7. Jasa dan pengorbanan mereka semua sebagai Wira Tidak Didendang akan terus terpahat dalam lipatan sejarah.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

8. Bukan sahaja Malaysia, bahkan seluruh dunia terkesan akibat pandemik ini terutama dari sudut ekonomi. Perintah Kawalan Pergerakan dan penutupan sempadan telah menyebabkan aktiviti ekonomi terjejas teruk.

9. Namun, selaras dengan pembukaan sempadan, aktiviti ekonomi kita juga semakin pulih sehingga banyak petunjuk ekonomi kita menunjukkan perkembangan membanggakan mutakhir ini.

10. Dari sudut politik pula, negara pada waktu saya mengambil- alih tampuk pemerintahan berhadapan dengan suasana ketidaktentuan dan ketidakstabilan.

11. Ada pihak yang meramalkan bahawa bila-bila masa sahaja Kerajaan Keluarga Malaysia boleh runtuh berdasarkan sejarah lompat parti waktu itu. Syukurlah jangkaan itu tidak berlaku dan kini usia kerajaan ini telah menjangkau satu tahun.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

12. Kata pepatah, waktu unik memerlukan pendekatan unik. Alhamdulillah, negara kita mempunyai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu yang begitu prihatin kepada kesentosaan negara dan kebajikan rakyat.

13. Atas nasihat Seri Paduka Baginda, maka kita telah mengambil inisiatif melupakan segala perbezaan dan mewujudkan kebersamaan dengan memeterai kerjasama rentas parti dengan pihak pembangkang.

14. Hasil pendekatan inklusif ini, kita telah mencapai kestabilan politik. Pelbagai inisiatif lain yang kita rundingkan melalui sesi-sesi konsultasi telah mendapat sokongan meluas semua pihak.

15. Ini termasuklah Bajet 2022 yang mendapat kelulusan majoriti serta Rang Undang-Undang Pindaan Perlembagaan membabitkan Perjanjian Malaysia 1963 dan larangan lompat parti yang telah diluluskan sebulat suara.

16. Untuk itu, saya ingin merakamkan penghargaan kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja- Raja Melayu yang telah memberikan nasihat dan sokongan kepada Kerajaan Keluarga Malaysia sejak setahun yang lalu.

17. Ketaatsetiaan Kerajaan Keluarga Malaysia kepada Seri Paduka Baginda tidak boleh sama sekali diragui, malah kita sentiasa menjaga hubungan baik dengan pihak istana selaras dengan prinsip pertama Rukun Negara, iaitu Kesetiaan kepada Raja dan Negara.

18. Tidak lupa juga saya ingin menzahirkan rasa terima kasih kepada semua Ahli Jemaah Menteri serta semua Ahli Parlimen, baik dari pihak kerajaan mahupun pihak pembangkang, yang menyokong pelbagai inisiatif yang kita kemukakan.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

19. Sahabat saya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyebut, bahawa saya telah melakukan beberapa pembaharuan politik yang radikal dalam hanya setahun pentadbiran saya. Semua ini tidak akan berlaku tanpa sokongan semua Ahli Jemaah Menteri serta semua Ahli Parlimen.

20. Sesebuah Kerajaan hanya akan menjadi kuat dan berkesan jika ia mendapat dokongan daripada semua pihak. Alhamdulillah, Kerajaan Keluarga Malaysia tidak pernah bersengketa atau memandang ringan pengorbanan para penjawat awam.

21. Sepertimana kita semua ketahui, negara kita kerapkali dilanda musibah bencana alam seperti banjir besar yang tidak dijangka. Begitu juga dengan ancaman keselamatan termasuk di perbatasan negara.

22. Di saat negara sedang mengalami kesusahan pasukan keselamatan seperti Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia, Jabatan Kesihatan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Agensi Pengurusan Bencana Negara dan pelbagai agensi kerajaan lain bertugas tanpa lengah dan penuh dedikasi.

23. Sehubungan itu, Kerajaan Keluarga Malaysia sentiasa menghargai pengorbanan para penjawat awam di bawah pimpinan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dato’ Seri Mohd Zuki Ali.

24. Insya-Allah, kita akan mengumumkan sesuatu yang menceriakan bagi mengubat duka-lara para penjawat awam pada Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam yang dijadualkan pada 30 Ogos nanti.

25. Begitu juga dengan para aktivis masyarakat yang cekal berkhidmat kepada negara khususnya melalui pertubuhan- pertubuhan bukan kerajaan, Kerajaan Keluarga Malaysia sentiasa mengingati sumbangan mereka.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

26. Dalam buku bertajuk “Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty”, Daron Acemoglu dan James A Robinson mengemukakan satu teori yang mengaitkan institusi-institusi politik inklusif dengan kemakmuran.

27. Mereka berhujah mengenai institusi-institusi ekonomi ekstraktif yang distrukturkan untuk mengaut hasil daripada orang ramai oleh beberapa pihak dan yang gagal memelihara hak-hak ke atas harta atau menyediakan insentif untuk aktiviti ekonomi.

28. Ini berbeza daripada institusi-institusi ekonomi inklusif yang memelihara hak-hak ke atas harta, mewujudkan padang permainan sama rata dan menggalakkan pelaburan dalam skil dan teknologi baru.

29. Institusi-institusi ini pula disokong oleh institusi-institusi politik inklusif yang mengagihkan kuasa dengan luas. Ini yang sedang Kerajaan Keluarga Malaysia cuba lakukan, iaitu dengan memperkukuhkan institusi-institusi politik yang ada sehingga ia menjadi inklusif.

30. Kita merancang untuk memperkukuhkan institusi Parlimen dan Kehakiman serta membentangkan Akta Pendanaan Politik untuk politik negara yang lebih sihat.

31. Masih banyak agenda yang boleh kita laksanakan. Masih ramai golongan yang perlu kita bantu, baik golongan miskin, golongan wanita, golongan wanita, golongan orang kurang upaya dan sebagainya.

32. Saya berharap agar kita akan terus dapat menguatkan tekad dan semangat untuk sama-sama berusaha memantapkan lagi pentadbiran kerajaan dan memulihkan ekonomi negara untuk manfaat seluruh Keluarga Malaysia.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi,

33. Sejujurnya, saya tidak mahu mendabik dada melaung- laungkan semua kejayaan yang telah dicapai oleh Kerajaan Keluarga Malaysia dalam. Dalam hal ini, biarlah fakta yang berbicara.

34. Saya percaya simposium ini akan memberi ruang yang luas untuk semua peserta mendapat maklumat yang tepat dan jelas mengenai pencapaian dan cabaran Kerajaan Keluarga Malaysia sepanjang tempoh satu tahun yang lalu.

35. Terima kasih kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Menteri Kesihatan serta Peguam Negara yang sanggup mengorbankan hari cuti mereka untuk menceritakan kisah-kisah pencapaian dan cabaran mereka.

36. Saya juga mengalu-alukan kehadiran 10 tokoh cendekiawan yang sudi meluangkan masa untuk membentangkan kertas-kertas kerja mereka bagi menilai secara objektif prestasi Kerajaan Keluarga Malaysia sepanjang tempoh satu tahun yang lalu.

37. Selaras dengan teras utama konsep Keterangkuman, Kebersamaan dan Kesyukuran, Kerajaan Keluarga Malaysia sentiasa mengambil kira pandangan setiap golongan.

38. Sebagai sebuah kerajaan yang terbuka, input-input daripada golongan cendekiawan seperti di dalam simposium ini akan kita pertimbang untuk laksanakan jika sesuai. Dari kampung saya menggengam azam di tangan, Menjadi cerdik pandai agar menabur bakti dan jasa, Kejayaan negara menjadi harapan masa hadapan, Bersama-sama kita semua, jangan sekali berputus asa.

39. Dengan harapan dan kata-kata itu, saya dengan lafaz, Bismillahirrahmaanirrahim, merasmikan Simposium Keluarga Malaysia: Pencapaian dan Harapan.

Sekian,

Wabillahi Taufik Wal Hidayah

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Similar Posts:

Share:
Scroll to top
Telegram Pejabat Perdana Menteri

Info

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing.