Kenyataan Media mengenai Penyelesaian Komersial Minyak dan Gas di Sarawak

KENYATAAN MEDIA 
PEJABAT PERDANA MENTERI

PENYELESAIAN KOMERSIAL MINYAK DAN GAS DI SARAWAK

YAB Perdana Menteri Tan Sri Dato’ Hj Muhyiddin bin Hj Mohd Yassin mengalu-alukan persetujuan di antara Kerajaan Negeri Sarawak dan Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) dalam menyelesaikan isu berkaitan pengurusan minyak dan gas di negeri tersebut melalui sebuah perjanjian komersial.

Perjanjian yang ditandatangani oleh Kerajaan Negeri Sarawak dan PETRONAS di Kuala Lumpur hari ini akan membuka lembaran baharu dalam usaha merancakkan lagi pembangunan industri minyak dan gas di negeri tersebut dan membuka pelbagai peluang perniagaan serta pembangunan industri yang berkaitan di Negeri Sarawak.

Penyelesaian isu berkaitan pengurusan minyak dan gas ini, termasuk persetujuan berhubung pengenalan cukai jualan petroleum di Negeri Sarawak yang dicapai sebelum ini akan membolehkan Kerajaan Negeri Sarawak memperluaskan kutipan hasil untuk disalurkan kepada pelbagai program pembangunan demi kesejahteraan segenap lapisan rakyat.

Perjanjian yang dimeterai hari ini juga membolehkan Petroleum Sarawak Berhad (PETROS), iaitu anak syarikat milik Kerajaan Negeri Sarawak, memainkan peranan yang lebih besar dalam industri minyak dan gas melalui kerjasama dengan PETRONAS.

Selain itu, ia bakal membuka peluang yang lebih luas kepada syarikat- syarikat di dalam industri khidmat minyak dan gas di Sarawak untuk menceburi lebih banyak bidang perniagaan berkaitan industri tersebut.

Pada masa yang sama, PETRONAS akan terus memainkan peranan sebagai syarikat minyak nasional dengan kuasa penuh dalam mengawal selia pembangunan industri minyak dan gas secara menyeluruh, selaras dengan undang-undang negara.

Persetujuan serta permuafakatan kedua-dua pihak dalam memetrai perjanjian komersial ini sesungguhnya melambangkan komitmen Kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan perkara ini secara bersama dengan Kerajaan Negeri Sarawak.

Diharapkan penyelesaian isu ini bakal membuka lembaran baharu dalam usaha mencapai Wawasan Kemakmuran Bersama 2030, selain memastikan pembangunan wilayah yang inklusif agar nikmat pembangunan negara dapat dinikmati seluruh rakyat Malaysia secara adil dan saksama.

PEJABAT PERDANA MENTERI
7 Disember 2020

Similar Posts:

Share:
Scroll to top
Telegram Pejabat Perdana Menteri