Pengumuman Kerangka Inisiatif Tambahan Khas: Kita Prihatin

TEKS UCAPAN 
YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN
PERDANA MENTERI MALAYSIA 

PENGUMUMAN KERANGKA INISIATIF TAMBAHAN KHAS: KITA PRIHATIN 

23 SEPTEMBER 2020 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

1. Saudara dan saudari rakyat Malaysia yang saya kasihi, apa khabar semua? Saya doakan anda sihat walafiat.

2. Hari ini saya tampil sekali lagi membawa beberapa perkhabaran penting berkait ekonomi negara kita. Seperti yang kita semua sedia maklum, perjuangan kita memerangi pandemik COVID-19 kini berada di dua perbatasan. Sementara anggota barisan hadapan kita sedang bertungkus lumus berjuang di perbatasan kesihatan untuk menyelamatkan nyawa rakyat, di perbatasan lain pula iaitu ekonomi negara, pihak Kerajaan dan agensi-agensi berkaitan bertungkus lumus menguruskan ekonomi negara yang terkesan dengan penularan Covid- 19.

3. Melalui pakej-pakej rangsangan ekonomi negara yang saya telah umumkan sebelum ini iaitu Prihatin, Prihatin PKS Tambahan dan Penjana – yang keseluruhannya bernilai lebih RM295 bilion — Kerajaan sedang giat menjalankan pemulihan ekonomi demi menjamin kesejahteraan hidup saudara dan saudari sekalian. Dalam hal ini, saya dan rakan-rakan dalam kabinet sentiasa terbuka menerima maklumbalas daripada orang ramai supaya kita dapat pastikan langkah-langkah yang diambil oleh Kerajaan berkesan dalam meringankan beban yang ditanggung oleh rakyat.

4. Saya juga sentiasa mengingatkan ahli-ahli jemaah Menteri supaya lebih kerap bertemu dengan pelbagai lapisan rakyat – orang muda dan warga emas, pekerja dan majikan, peniaga kecil dan pengusaha PKS, penjawat awam dan pekerja swasta, petani, penternak, nelayan dan masyarakat secara umumnya dari Lahad Datu di Sabah hingga ke Arau di Perlis untuk mendapatkan maklumbalas tentang keperluan-keperluan rakyat jelata yang perlu diberikan perhatian oleh kerajaan.

5. Baru-baru ini, saya sendiri berkesempatan bertemu dengan Encik Rosali Md Nasid, Puan Chan Kam dan Puan Danaletchimi sewaktu lawatan saya ke PPR Desa Rajang Setapak. Saya mengambil perhatian segala luahan hati dan pandangan yang disampaikan oleh mereka dan termasuk juga komen-komen saudara dan saudari di media sosial.

6. Sejak awal lagi, apabila berdepan dengan cabaran kesihatan dan ekonomi disebabkan penularan wabak Covid-19, Kerajaan mengambil pendekatan strategik 6R iaitu Resolve (Ketegasan), Resilience (Ketahanan), Restart (Memulakan Semula), Recovery (Pemulihan), Revitalise (Memperkasa) dan Reform (Menyusun Semula). Kita sekarang berada di fasa ke-4, iaitu Recovery atau Pemulihan.

7. Secara keseluruhannya, pakej-pakej rangsangan ekonomi PRIHATIN, PRIHATIN PKS Tambahan dan PENJANA telah melibatkan rangsangan ekonomi berjumlah RM295 bilion atau lebih kurang 20 peratus daripada nilai KDNK negara. Daripada jumlah tersebut, suntikan perbelanjaan tambahan oleh Kerajaan adalah RM45 bilion.

8. Alhamdulillah, pembiayaan perbelanjaan tersebut telahpun diluluskan di peringkat Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Our nation’s elected representatives and senators rose to the call of duty and voted beyond party lines for the Bill to be passed, for the sake of our nation. Ini saya kira adalah satu kenyataan yang perlu kita ambil iktibar—masa depan dan nasib kita dalam menghadapi cabaran dan impak Covid-19 ini bergantung kepada kesatuan hati kita, kesatuan kerjasama antara Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri dan kesatuan jiwa kita sebagai rakyat Malaysia. Jika kita tidak bekerjasama, jika kita berpecah-belah di musim serba mencabar ini, maka sukarlah Kerajaan untuk mencapai matlamat-matlamat kritikal yang menjamin kesejahteraan rakyat dan negara. Seikat lebih teguh dari sebatang, segemal lebih hasil dari setangkai.

9. Buat masa ini, angka terbaharu dari Jabatan Perangkaan Malaysia memperlihatkan perkembangan menggalakkan pada penunjuk-penunjuk ekonomi seperti indeks kadar pengangguran, indeks pembuatan, indeks penggunaan dan lain-lain. Kita sedang melihat berputiknya tanda-tanda awal yang ekonomi kita semakin pulih.

10. Sungguhpun ekonomi negara mencatatkan penguncupan KDNK yang besar pada suku kedua iaitu 17.1 peratus ekoran pelaksanaan PKP yang memerlukan hampir semua sektor ditutup, namun demikian, sekiranya dilihat dari sudut pencapaian bulan ke bulan, KDNK negara mencatatkan pertumbuhan dari negatif 28.6 peratus pada bulan April kepada negatif 19.5 peratus pada bulan Mei dan negatif 3.2 peratus pada bulan Jun. Ini merupakan pertumbuhan positif 25.4 peratus dalam tempoh 3 bulan sahaja.

11. Tambahan pula, beberapa indikator utama telah menunjukkan peningkatan hasil tindakan pantas Kerajaan melalui pakej PRIHATIN dan PENJANA. Indeks Pengeluaran Perindustrian atau Industrial Production Index mencatat peningkatan dalam tempoh empat bulan berturut-turut mengikut kiraan tahun-ke-tahun dari paras terendah negatif 32.0 peratus pada bulan April 2020 kepada positif 1.2 peratus pada bulan Julai 2020. Penjualan kereta penumpang juga telah mencatat kenaikan 12.8 peratus tahun-ke-tahun pada bulan Julai 2020 disokong oleh insentif pelepasan cukai untuk pembelian kereta yang diperkenalkan melalui PENJANA.

12. Indeks Pelopor atau IP yang mengukur isyarat hala tuju ekonomi ke hadapan dalam masa terdekat berkembang dengan kadar yang lebih pantas pada 4.5 peratus pada bulan Jun 2020 berbanding 0.6 peratus pada bulan Mei 2020. Perkembangan positif ini adalah berikutan sektor ekonomi telah dibenarkan untuk menyambung semula operasi di samping mematuhi normal baharu bermula dari 10 Jun 2020 dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan atau PKPP.

13. Menurut Bank Negara Malaysia, ekonomi negara dijangka mencatatkan pertumbuhan antara negatif 5.5 peratus ke negatif 3.5 peratus pada tahun 2020. Ini bermakna separuh tahun kedua tahun 2020 akan menyaksikan pemulihan dan pertumbuhan ekonomi secara beransur. Bagi tahun 2021 pula, pertumbuhan diunjurkan antara 5.5 peratus dan 8 peratus, InsyaAllah.

14. Kementerian Kewangan akan memantau rapat langkah-langkah memperkasakan rakyat, menyokong perniagaan dan memperkukuhkan ekonomi untuk memastikan perjalanan pemulihan ekonomi kita berterusan. Untuk tujuan ini, agensi Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional atau LAKSANA telah ditubuhkan 6 bulan lalu. LAKSANA ditugaskan untuk menjejak setiap inisiatif, dana dan bantuan yang disalurkan kepada rakyat supaya sampai ke kumpulan sasar dengan tepat dan cepat. Pihak LAKSANA juga menyediakan laporan mingguan kepada saya dan rakyat Malaysia tentang status pakej stimulus ekonomi dan mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan sebarang masalah yang timbul dalam pelaksanaan inisiatif-inisiatif untuk rakyat.

15. Selepas setiap pakej rangsangan ekonomi diumumkan, Kerajaan tetap memantau di mana ruang yang boleh diperkasakan lagi. Penambahbaikan secara berterusan dibuat dalam memastikan tiada seorangpun rakyat yang terkecuali daripada mendapat bantuan. Antara penambahbaikan ini adalah Program Subsidi Upah, Tambahan Pembiayaan Mikro, Bantuan Prihatin Elektrik dan lain-lain lagi.

16. Pada bulan Julai yang lalu, saya juga telah mengumumkan Moratorium Lanjutan dan Bantuan Bank Secara Bersasar. Sehingga 11 September, institusi perbankan telah berbincang dengan lebih 1.4 juta peminjam, dan lebih 380 ribu peminjam telah mengesahkan yang mereka benar-benar memerlukan bantuan ini. Sukacita saya ingin memaklumkan bahawa 98 peratus permohonan moratorium lanjutan dan bank bersasar telah diluluskan. Kerajaan akan terus memantau perkembangan terkini dan akan memastikan institusi perbankan memainkan peranan untuk membantu rakyat dan perniagaan yang benar- benar memerlukan dalam menghadapi tempoh yang mencabar ini. Oleh itu, memandangkan moratorium automatik bakal berakhir hujung September ini, saya menyeru orang ramai yang masih belum memohon untuk segera menghubungi institusi perbankan masing-masing untuk membuat permohonan.

Saudara dan saudari yang saya kasihi sekalian,

17. Saya ada beberapa pengumuman lagi untuk saudara dan saudari. Sejak awal lagi, Kerajaan berazam untuk menjadi Pentadbiran yang Prihatin – sebuah Kerajaan yang bukan sahaja memahami masalah yang dihadapi oleh rakyat, tetapi juga bertindak dengan cepat dan cekap untuk mengatasi cabaran-cabaran yang menggugat kesejahteraan rakyat dan negara. Kerajaan mesti bersikap prihatin kerana inilah yang diperlukan oleh rakyat jelata, lebih-lebih lagi di zaman yang amat mencabar ini.

18. Sehubungan itu, hari ini saya dengan sukacitanya ingin mengumumkan Kerajaan Perikatan Nasional telah memutuskan untuk melaksanakan beberapa inisiatif dan bantuan tambahan khusus untuk saudara dan saudari sekalian di bawah pakej Kerangka Inisiatif Tambahan PRIHATIN, atau dengan ringkasnya, KITA PRIHATIN. Pakej ini mensasarkan kelompok-kelompok berikut iaitu:

a) golongan B40 yang berkeluarga dan bujang;
b) golongan M40 yang berkeluarga dan bujang;
c) golongan pekerja negara dalam pelbagai bidang; dan
d) golongan peniaga mikro dalam pelbagai bidang.

19. Meskipun terdapat tanda-tanda pemulihan dalam pasaran kerja, Kerajaan amat memahami akan kesukaran yang dihadapi oleh majikan dan pekerja dalam fasa pemulihan ekonomi. Dalam pakej PRIHATIN dan PRIHATIN PKS Tambahan, Kerajaan telah menyediakan sejumlah RM15.3 bilion bagi membiayai program subsidi upah atau wage subsidy kepada sehingga 3.3 juta orang pekerja. Sehingga 11 September 2020, seramai 2.63 juta orang pekerja dan lebih daripada 321 ribu majikan telah mendapat manfaat daripada pemberian subsidi upah ini yang melibatkan peruntukan sebanyak RM10.4 bilion. Permohonan untuk program subsidi upah adalah untuk tempoh 6 bulan bermula semenjak 1 April 2020 dan terbuka kepada semua sektor.

20. Semasa Perintah Kawalan Pergerakan, Kerajaan telah memperkenalkan Program Subsidi Upah yang antara lain menyediakan bantuan bagi majikan tanpa mensyaratkan kehilangan hasil bagi syarikat kecil. Dengan peralihan kepada pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan, kebanyakan syarikat dapat beroperasi semula dan berniaga dengan giat. Permohonan untuk Program Subsidi Upah akan berakhir pada 30 September 2020.

21. Namun demikian, Kerajaan memahami dan prihatin terhadap majikan dan pekerja dalam sektor-sektor tertentu yang masih terjejas seperti sektor pelancongan.

22. Dengan itu, Kerajaan akan memperkenalkan Program Subsidi Upah 2.0 bagi membantu syarikat yang masih terjejas. Ciri-ciri utama program ini ialah:

Pertama: subsidi upah diberi kepada majikan yang masih terjejas, iaitu syarikat yang sejak PKPP masih menghadapi pengurangan hasil sekurang-kurangnya 30 peratus berbanding tahun lepas;

Kedua: subsidi upah diberi sehingga 3 bulan pada kadar RM600 sebulan untuk setiap pekerja sehingga maksimum 200 pekerja; dan

Ketiga: permohonan dibuka dari 1 Oktober sehingga 31 Disember 2020.

23. Saya juga telah menerima pelbagai maklumbalas berhubung Program Subsidi Upah. Antaranya daripada mereka yang tidak layak menerima Program Subsidi Upah kerana tidak menepati syarat kelayakan berdaftar dengan PERKESO sebelum 1 April 2020. Bagi memastikan golongan ini juga tidak tertinggal, Program Subsidi Upah 2.0 akan dibuka untuk syarikat yang berdaftar dengan PERKESO sehingga 31 Ogos 2020. Bagi permohonan baharu yang tidak pernah menerima bantuan di bawah Program Subsidi Upah, mereka akan layak menerima subsidi upah sehingga 6 bulan.

24. Pelaksanaan Program Subdisi Upah 2.0 ini dijangka memanfaatkan 1.3 juta pekerja dan melibatkan peruntukan sebanyak RM 2.4 bilion.

25. Kepada golongan peniaga mikro, di bawah pakej PRIHATIN PKS Tambahan, Kerajaan telah menyediakan Geran Khas PRIHATIN atau GKP, khusus untuk membantu mereka meringankan beban kewangan akibat penularan wabak Covid-19. Permohonan untuk GKP yang telah dibuka pada 1 Mei 2020 hingga 15 Mei 2020 dengan kadar bantuan berjumlah RM3,000 setiap peniaga mikro telah memanfaatkan 545 ribu peniaga kecil seluruh negara. Untuk tujuan ini, Kerajaan membuat penyaluran sebanyak RM1.63 bilion.

26. Semasa turun ke padang dan bergaul dengan usahawan di peringkat akar umbi, saya menerima rungutan bahawa ada yang tidak menerima bantuan tersebut kerana tidak sempat untuk membuat permohonan. Terdapat juga peniaga yang tidak memenuhi syarat terdaftar sebelum 1 Januari 2020.

27. Untuk memastikan lebih ramai peniaga mikro yang layak tetapi masih belum berkesempatan untuk mendapatkan GKP, Kerajaan bersetuju untuk membuka semula permohonan GKP mulai 1 Oktober hingga 31 Oktober 2020. Mengambil kira maklumbalas yang diterima, GKP akan dibuka kepada peniaga mikro yang berdaftar atau memegang lesen berniaga dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia atau Pihak Berkuasa Tempatan sehingga 31 Ogos 2020. Bayaran disasarkan akan dibuat mulai 25 November 2020.

28. Pembukaan semula inisiatif GKP untuk permohonan baharu dijangka dapat memanfaat lebih daripada 200,000 peniaga mikro dengan melibatkan peruntukan sebanyak hampir RM 600 juta.

Saudara dan saudari sekelian,

29. Saya dapati Bantuan Prihatin Nasional atau BPN yang disalurkan melalui pakej PRIHATIN telah memberikan bantuan yang tepat pada masanya kepada ramai penerima. Kerajaan telah membelanjakan RM11.2 bilion untuk BPN yang memanfaatkan 10.6 juta penerima. Ada yang menggunakannya untuk memulakan perniagaan pembekalan makanan separa siap seperti kambing perap, dan menggunakan pendigitalan untuk merancakkan perniagaan. Sebahagian besar menggunakannya untuk menyara keluarga sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

30. Dalam fasa PKPP, ekonomi negara telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan. Namun kita semua tahu krisis wabak COVID-19 belum berakhir. Pertumbuhan KDNK negara menunjukkan pemulihan daripada negatif 28.6 peratus pada bulan April kepada negatif 3.2 peratus pada bulan Jun, namun ekonomi masih belum rancak sepenuhnya. Kadar pengangguran menunjukkan penurunan daripada 5.3 peratus pada bulan Mei kepada 4.7 peratus pada bulan Julai 2020, tetapi pengangguran masih berada pada tahap antara yang tertinggi dalam sejarah negara kita.

31. Saya faham terdapat industri yang memerlukan masa yang lebih lama untuk pulih akibat pandemik COVID-19 seperti industri pelancongan. Malah syarikat penerbangan juga terpaksa mengurangkan bilangan pekerja.

32. Disebabkan itu, para pekerja dalam industri ini terpaksa mencari alternatif lain untuk meneruskan kelangsungan hidup masing-masing. Ada yang menceburi bidang perniagaan dan ada juga yang memberanikan diri mencuba kemahiran baru.

33. Saya mengambil contoh pasangan suami isteri yang dahulunya bekerja sebagai pramugara dan pramugari, Encik Zareq Akhtar dan Puan Nazira Azenan yang kini telah membuka pusat mencuci dan perincian kereta. Langkah yang serupa turut diambil oleh saudari Didi Nadhirah, saudara Nabiel Haniff dan Chidie Gillo yang membuka perniagaan kedai makan Dhapor Pramugari. Seorang lagi bekas Kapten pesawat, Saudara Khairul Ajid yang kini memilih kerjaya sebagai penghantar makanan.

34. Mengambilkira segala kesukaran yang masih dihadapi oleh rakyat, Kerajaan membuat keputusan untuk menyediakan bantuan tambahan untuk rakyat melalui pemberian tunai tambahan di bawah Bantuan Prihatin Nasional 2.0 dengan peruntukan hampir RM7 bilion.

35. Jumlah bantuan yang akan disalurkan di bawah BPN 2.0 adalah seperti berikut:

Pertama: RM1,000 kepada 3.7 juta isi rumah B40;
Kedua: RM500 kepada 3.8 juta kumpulan B40 bujang;
Ketiga:RM600 kepada hampir 1.4 juta isi rumah M40; dan
Keempat: RM300 kepada 1.7 juta kumpulan M40 bujang

36. Bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran, pertamanya pada hujung bulan Oktober 2020 dan keduanya, pada bulan Januari 2021. Bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama bulan Oktober adalah sebanyak RM700 dan keduanya, pada bulan Januari 2021 adalah sebanyak RM300.

37. Tiada permohonan yang perlu dibuat untuk mendapatkan bantuan BPN 2.0. Kerajaan akan menyalurkan bantuan secara terus kepada 10.6 juta penerima yang telah diluluskan di bawah BPN sebelum ini. Bagi mereka yang layak tetapi tidak pernah menerima BPN, Kerajaan akan memberi peluang untuk rayuan dan permohonan baharu.

Saya berharap dengan adanya bantuan tambahan ini, saudara dan saudari dapat menarik sedikit nafas lega dalam menampung perbelanjaan harian saudara saudari dan seisi keluarga.

38. Semua inisiatif khas di bawah KITA PRIHATIN ini akan melibatkan perbelanjaan Kerajaan sebanyak RM10 bilion. Sekali lagi saya akan meminta Kementerian Kewangan dan agensi LAKSANA untuk memastikan bantuan dan inisiatif ini disalurkan kepada rakyat tepat pada masanya.

Saudara dan saudari rakyat Malaysia yang saya sayangi,

39. Selama 6 bulan yang lalu telah kita harungi tempoh yang sukar. Alhamdulillah, kita masih dapat bertahan. Saya berharap saudara saudari kekal istiqamah dalam mengamalkan penjagaan kendiri dan sentiasa patuhi setiap SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan untuk memastikan kita semua terlindung daripada wabak COVID 19.

40. Ingatlah, setiap tindakan kita boleh menentukan bukan sahaja keselamatan diri kita, tetapi juga keselamatan orang-orang yang dekat dengan kita – anak-anak kita, ibu-bapa kita, saudara-mara kita, rakan- rakan kita dan masyarakat di sekeliling kita. Wabak Covid-19 dan kesannya ke atas kehidupan manusia tidak membezakan antara kaum, agama atau fahaman politik. Kita semua terkesan dengan wabak ini tanpa ada yang terkecuali. Justeru, marilah kita bersama-sama menangani wabak ini seperti sebuah keluarga. Cubit paha kiri, paha kanan pun terasa.

41. Kita tidak boleh mengharapkan bantuan dari luar kerana negara- negara lain juga sedang bergelut menyelesaikan masalah mereka sendiri. Kita hanya dapat bergantung kepada sesama kita dalam sebuah keluarga besar rakyat Malaysia. Semangat “kekitaan” inilah yang kita mahukan. Bak ungkapan yang sering diucapkan – “Kita Jaga Kita”.

42. Saya ingin mengajak saudara dan saudari sekalian supaya bersama-sama dengan saya dan rakan-rakan dalam Kerajaan Perikatan Nasional untuk mengemudi negara dalam keadaan kita masih berhadapan dengan krisis ekonomi dan kesihatan pada masa ini. Pengumuman yang saya buat pada hari ini menandakan Kerajaan Perikatan Nasional mendengar rintihan saudara dan saudari sekalian. Kita cuba sedaya upaya untuk membantu rakyat menghadapi detik yang sukar ini.

43. Apa yang perlu ialah sebuah kerajaan yang stabil dan teguh dengan sokongan dan dokongan saudara dan saudari sekalian. Ini penting supaya lebih banyak inisiatif untuk memulihkan ekonomi dan membantu rakyat jelata dapat dilaksanakan dengan berkesan oleh kerajaan. Saya merayu saudara dan saudari sekalian supaya menolak tindakan membuta tuli segelintir ahli politik yang sengaja mahu menjejaskan kestabilan politik dan pelan pemulihan ekonomi negara yang sedang dilaksanakan dengan baik pada masa ini.

44. InsyaAllah, kita boleh melakar masa depan yang lebih baik dari semalam. Saya yakin dan percaya kepada kekuatan semangat kita sebagai rakyat Malaysia. Marilah kita bersama-sama mendoakan kemakmuran negara kita dan kesejahteraan seluruh rakyat. Mudah- mudahan pakej KITA PRIHATIN ini akan dapat memberikan manfaat yang besar kepada saudara dan saudari sekalian.

Wabillahitaufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


[ENGLISH VERSION]

SPEECH TEXT
YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN
PRIME MINISTER OF MALAYSIA

SPECIAL ANNOUNCEMENT ON KITA PRIHATIN
23 SEPTEMBER 2020

 

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh and Salam Sejahtera.

1. Ladies and gentlemen, my fellow Malaysians. I trust everyone is safe and in good health. As we go about our day-to-day lives and business, I would like to remind all of you to continue to faithfully comply with the existing Standard Operating Procedures (SOPs) and practise the prescribed COVID-19 preventive measures — we must not be careless or complacent. Believe me if we are not careful, the freedom that we currently enjoy can change in the blink of an eye. As such, please practise all the measures recommended by the Ministry of Health for the sake of our health and safety.

2. I stand before you today, to provide updates on important developments related to our economy. As we are all aware, our battle against the COVID-19 pandemic are on two fronts: one is the health front which sees our frontliners working tirelessly to save the lives of the people whereas the other is the country’s economy — whereby the Government and related agencies are hard at work to stimulate its recovery after having been affected by the spread of COVID-19.

3. Through the various national economic stimulus packages such as PRIHATIN, PRIHATIN SME PLUS and PENJANA – totalling more than RM295 billion – the Government is actively pursuing economic recovery efforts for the well-being of the rakyat. In this regard, my cabinet colleagues and I are always open to receiving feedback from the public in order to ensure the effectiveness of the measures implemented by the Perikatan Nasional Government thus far.

4. I have also encouraged my fellow ministers to meet and engage directly with the rakyat of all generations and from all walks of life: be it the youths or retirees from Lahad Datu to Kuala Terengganu, from Arau to Johor Bahru – the PN Government has met with employers, employees, petty traders, and medium-sized businessowners to groups of farmers, livestock breeders, fishermen as well as the general public for feedback.

5. Recently, I had the opportunity to meet with Mr. Rosali Md Nasid, Madam Chan Kam and Madam Danaletchimi during my visit to the Desa Rajang Setapak People Housing Project or PPR. We take heed of all the feedback provided by them, and also not forgetting comments from the rakyat and netizens who have responded through official channels as well as the social media.

6. From the very beginning, when faced with health and economic challenges due to COVID-19, the Government adopted a strategic 6R approach, i.e. Resolve, Resilience, Restart, Recovery, Revitalize and Reform. We are now in Phase 4, which is Recovery.

7. On the whole, the PRIHATIN economic stimulus packages, PRIHATIN SME PLUS and PENJANA have totalled RM295 billion or about 20 percent of the National GDP. From the amount, additional fiscal injection by the Government stood at RM45 billion.

8. Alhamdulillah, the expenditures were approved by Dewan Rakyat and Dewan Negara. Our national’s elected representatives and senators rose to the call of duty and voted beyond party lines for the Bill to be passed for the sake of our nation. This, I believe, is something that we need to learn from — our future and our destiny in facing the challenges and impact of Covid-19 are incumbent on our unity, cooperation between the Federal and State Governments and the solidarity among Malaysians. If we do not work together, if we are divided during these challenging times, then it would be unlikely for the Government to achieve the critical objective of safeguarding the well-being of the people and the interests of our nation. Sticks in a bundle are unbreakable – united we stand, divided we fall.

9. Currently, the latest figures from the Department of Statistics Malaysia, show encouraging developments on economic indicators such as the unemployment rate, manufacturing index, consumption index and others. We are starting to see early signs that our economy is gradually recovering.

10. The Malaysian economy recorded a large GDP contraction in the second quarter of 2020 which was -17.1 percent due to the implementation of the MCO which had required almost all economic sectors to close. However, when looked at in terms of month-to-month, the country’s GDP recorded a contraction of 28.6 percent in April to -19.5 per cent in May and -3.2 per cent in June. This represents a growth of 25.4 per cent in just 3 months.

11. Furthermore, several key indicators have shown an improvement because of the Government’s swift action through the PRIHATIN and PENJANA packages. The Industrial Production Index (IPI) recorded an increase over four consecutive months on a year-on-year basis from a low of -32.0 per cent in April 2020 to positive 1.2 per cent in July 2020. Sales of passenger cars also recorded a 12.8 per cent year-on-year increase for July 2020 supported by sales tax exemptions introduced in PENJANA for the purchase of cars.

12. The Leading Index (LI), which predicts the movement of the overall economic direction over the next few months, grew at a faster pace of 4.5 per cent in June 2020 compared to 0.6 per cent in May 2020, as the economic sectors were allowed to resume operations whilst observing the Standard Operating Procedures (SOP) with the implementation of the Recovery Movement Control Order (RMCO) which commenced on 10 June 2020.

13. According to Bank Negara Malaysia, the Malaysian economy is expected to record a contraction of between -5.5 per cent and -3.5 per cent in 2020. This means that the second half of 2020 will see a gradual recovery and economic growth. For the year 2021, growth is projected to be between 5.5 percent and 8 percent. InsyaAllah.

14. The Ministry of Finance will closely monitor measures to empower the people, support businesses and strengthen the economy to ensure the country’s economic recovery continues. For this purpose, the Implementation and Coordination Agency for Economic Stimulus Between National Agencies (or LAKSANA) was established 6 months ago. LAKSANA is tasked with tracking every initiative towards ensuring the funds and assistance are channelled to the people and implemented accurately and quickly. LAKSANA also provides weekly reports to me and to the public on the status of the economic stimulus packages and acts immediately to resolve any problems that arise in the implementation of these initiatives for the people.

15. After the announcement of each economic stimulus package, the Government continuously monitored implementation for areas that can be further strengthened. Continuous improvements are made in ensuring that no citizen is left out from receiving assistance. Among these improvements are the Wage Subsidy Program, Micro Financing Assistance, Prihatin Electricity Assistance, as well as the extension of the Moratorium and targeted assistance by banks.

16. Last July, I announced the extension of Moratorium and Targeted Bank Assistance. Until 11 September, banking institutions had held discussions with more than 1.4 million borrowers and more than 380,000 borrowers had confirmed that they really need the assistance. I am happy to announce that 98 per cent of applicants for moratorium extension and Targeted Bank Assistance had been approved. The Government will continue to monitor the latest developments and ensure that banking institutions play their role to help the people and businesses that really require help in these difficult times. With the automatic moratorium coming to an end this September, I would like to urge those who have not applied to contact their respective banks to make applications.

17. Ladies and Gentlemen, next, I would like to share a few announcements. Since the beginning, the Government has been focused on being a caring Administration – a Government that not only understands the problems faced by the people but also acts quickly and effectively to overcome the challenges that threaten the prosperity of this nation. The Government needs to be caring during this time of need for Malaysians, especially given the challenging period faced by all nations.

18. Today, I am pleased to announce that the Perikatan Nasional Government has decided to implement a number of additional initiatives and assistance specifically for the rakyat under the PRIHATIN Supplementary Initiative Package or in short, KITA PRIHATIN. This package targets the following groups of recipients:

(a) B40 group who are married and single;
(b) M40 group with family and single;
(c) Local workers in various fields; and
(d) micro traders in various fields.

19. Although there are signs of recovery in the labour market, the Government is well aware of the difficulties faced by employers and employees during this recovery phase. In the PRIHATIN and PRIHATIN SME PLUS packages, the Government has provided a total allocation of RM15.3 billion to fund the wage subsidy program for up to 3.3 million workers. As at 11 September 2020, a total of 2.63 million workers and 321,000 employers have benefited from this Wage Subsidy Programme, involving expenditure of RM10.4 billion. Applications for the wage subsidy program was opened to all sectors for a period of 6 months starting from 1 April 2020.

20. During the MCO period, the Government introduced the Wage Subsidy Program which, among others, provided assistance to employers without requiring small companies to show loss of revenue to be eligible. With the transition to the implementation of the Recovery MCO (RMCO), most companies are now able to operate and conduct business actively. Applications for the Wage Subsidy Programme will end on 30 September 2020.

21. Nevertheless, the Government recognises the need to assist employers and employees who are still affected by this pandemic, such as those in the tourism sector.

22. Therefore, the Government will introduce the Targeted Wage Subsidy Program to assist companies that are still affected. The main features of the Targeted Wage Subsidy Program are as follows:

First: wage subsidies are given to employers who are still affected, namely companies that since RMCO are still facing lower revenues of at least 30 percent compared to last year;

Second: the wage subsidy is given for up to 3 months at a rate of RM600 per month for each employee up to a maximum of 200 employees; and

Third: applications will open from 1 October until 31 December 2020.

23. I have received various feedback regarding the Wage Subsidy Program. Some from those who were not eligible to receive it as they did not meet the eligibility requirements of being registered with SOCSO prior to 1 April 2020. To ensure this group is not left behind, the Targeted Wage Subsidy Program will be open for companies registered with SOCSO prior to 1 September 2020. For new applicants who have not received the wage subsidy prior to this, they will now be eligible to receive the wage subsidy for up to 6 months.

24. The implementation of this targeted wage subsidy Program is expected to benefit 1.3 million workers and estimated to involve RM 2.4 billion.

25. To assist micro entrepreneurs, under PRIHATIN SME PLUS, the Government provided the PRIHATIN Special Grant (also known as GKP), specifically to ease their financial burden due to the spread of the Covid-19 pandemic. Applications for GKP were opened on 1 May 2020 until 15 May 2020, with an assistance amount of RM3,000 per micro entrepreneur benefiting 545,000 petty traders nationwide. For this purpose, the Government has disbursed a total RM1.63 billion.

26. During my visits and interaction with entrepreneurs at the grassroots level, I received complaints that some entrepreneurs did not receive the assistance as they were not able to apply within the stipulated time. There were also those who did not meet the requirement of having a registered business prior to 1 January 2020.

27. To ensure that more micro businesses — which are eligible but have not yet availed themselves to the GKP – are able to obtain this assistance, the Government has agreed to reopen applications for GKP commencing 1 to 31 October 2020. Taking into account the feedback received, GKP will also be eligible for micro-traders registered or holding a business license with the Companies Commission of Malaysia (SSM) or Local Authorities (PBT) until 31 August 2020. Payment is targeted to be made starting 25 November 2020.

28. The reopening of this GKP initiative for new applications is expected to benefit more than 200,000 micro businesses with an allocation of approximately RM600 million.

29. I am pleased to know that the Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN), channelled as part of the PRIHATIN package, has provided timely assistance to many of its recipients. To date, the Government has spent RM11.2 billion on BPN which has benefited 10.6 million recipients. Some have used it to start a semi-processed food supply business such as marinated lamb, and use digitalisation to boost business. A large portion use it to support their families during the MCO and RMCO periods.

30. Although the country’s economy is showing signs of recovery during this RMCO phase, the COVID-19 pandemic is not over yet. Although the GDP growth has showed an improving trend from negative 28.6 per cent in April to negative 3.2 per cent in June 2020, the economy still remains in recession. Whilst the unemployment rate showed an improvement from 5.3 percent in May to 4.7 percent in July 2020, the unemployment rate is still among the highest in the country’s history.

31. Furthermore, there are employees such as tour guides who are experiencing income reduction as well as those who are required to go on unpaid leave, such as those employed by airlines and tourism-related businesses.

32. Therefore, workers in these industries have to seek alternatives to order to go ahead with their livelihood. There are those who went into business while others try out new skills.

33. I take as an example husband-and-wife who worked as cabin crew previously, Encik Zareq Akhtar and Puan Nazira Azenan who are now operating a car wash and detailing centre. The same move was taken by Saudari Didi Nadhirah, Saudara Nabiel Haniff and Chidie Gillo who opened a restaurant called Dhapor Pramugari. Another former airline captain, Saudara Khairul Ajid, now has a career in food delivery.

34. Taking into account the difficulties still faced by the people, the Government has decided to give additional cash assistance to the people through Bantuan Prihatin Nasional 2.0 with an allocation of almost RM7 billion.

35. The amount of assistance channelled under BPN 2.0 is as follows:

First: RM1,000 to 3.7 million B40 households
Second: RM500 to 3.8 million B40 singles
Third: RM600 to almost 1.4 million M40 households
Fourth: RM300 to 1.7 million M40 singles.

36. The BPN 2.0 payment will be carried out in two instalments, the first at the end of October 2020 and the second, in January 2021. For the B40 households, the first instalment in October 2020 will be RM700 while the second payable in January 2021 will be the balance of RM300.

37. No application is required; the Government will channel the BPN 2.0 to 10.6 million recipients who have been approved under BPN previously. For those who are eligible but have not received BPN, the Government will allow for appeals and new applications. I hope this additional assistance will be able to provide some relief and help those concerned with their daily expenses.

38. All the special initiatives under KITA PRIHATIN will see the Government provide RM10 billion of economic stimulus. In order to ensure that these assistance and initiatives are channelled in a timely manner, I once again call upon the Ministry of Finance and LAKSANA to play a role.

My dear fellow Malaysians,


39. For six months, we have endured this difficult period. Alhamdulillah, we have prevailed. I hope everyone of us will remain steadfast in practising self-care and always abide by the SOPs that have been outlined.

40. Remember, every action we take can determine not only our own safety, but also the safety of the community around us. Ultimately, the outbreak and the impact of Covid-19 does discriminate by race, religion or political persuasions. From the perspective of this threat, we are all the same. Therefore, let us together battle this pandemic as a family. Cubit paha kiri, paha kanan pun terasa.

41. As Malaysians, we cannot hope to rely on outside help since every other country is also busy addressing their own problems. We can only depend on each other in our extended family of Malaysians. This is the spirit of belonging and togetherness that we want: like what is often said and now popular on social media: “KitaJagaKita”.

42. I call on all of you to be together with me and colleagues in the Perikatan Nasional Government to steer the country forward when we are still facing an economic and health crisis. This announcement today proves that the Perikatan Nasional Government hears your pleas. We will try our best to help the people through these difficult times.

43. What we need from your support is a stable and strong Government. This is important so that more initiatives to help the economy recover and assist the people can be carried out effectively by the Government. I would like to appeal to all of you to reject the actions of unscrupulous politicians who purposely want to adversely affect our political stability and the nation’s economic recovery which is being carried out well at the moment.

44. Insya Allah, we will foresee a better future ahead and I believe in the strength of our Malaysian spirit. Let us together pray for the well-being of Malaysia, and may this KITA PRIHATIN package benefit the people and the country as envisioned. Thank you, Wabillahitaufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


END

Similar Posts:

Share:
Scroll to top
Telegram Pejabat Perdana Menteri